TÁRKONYOS RAGULEVES az esős őszi napokra?
Tudtad, hogy az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat?
Az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták. Olyan gyógynövény, melynek íze hasonlít az édesgyökér ízéhez.
Ma már elsősorban a főzéshez használják, de így is megmarad a gyógyító hatása. Nagyon jó az emésztőrendszernek, és enyhíti a hasi görcsöket.
A kimerültség leküzdésére és az idegek nyugtatására is alkalmas.
Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.
HOZZÁVALÓK:
2 db csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 db zeller
20 dkg gomba
20 dkg zöldborsó
4 ek kókusz olaj
só
bors
tárkony
petrezselyem
2dl kókusztejszín
1 ek zabliszt
0.5 db citrom
Elkészítés:
1. A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és a zöldborsó kivételével felkockázzuk.
2. Egy nagy lábosban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a kétféle répát, a karalábét, valamint a zellert, és 5 percig dinszteljük. Sóval, borssal, tárkonnyal és az aprított fokhagymával fűszerezzük. Azután felöntjük annyi vízzel (2 liter), amennyi levest szeretnénk készíteni. Beletesszük a zöldborsót és a gombát. Addig főzzük, míg minden alapanyag megpuhul (kb. 10 perc).
3. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Rámerünk 3-4 merőkanál forró levest, simára keverjük, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Forralunk rajta egyet, végül hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselymet és a frissen facsart citromlevet (ajánlatos kóstolgatni, inkább kevesebb citromot adni hozzá, amit tálaláskor ízlés szerint pótolhatunk).
Forrás: mindmegette