Avokádó, az egészséges zsír forrása

Az avokádó Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos gyümölcs. Ma már világszerte, mediterrán vidékeken termesztik. Az avokádó húsa krémes szagtalan és gyengén dió ízű.

Az avokádó könnyen emészthető, de rendkívül sok energiát adó, zsírsavakban és fehérjékben nagyon gazdag, illetve nagyon magas a rost-és víztartalma, ami kiváló az emésztésnek. Ezért nagyon laktató és hosszú ideig energiát nyújt a testnek anélkül, hogy teltség érzése lenne az embernek a fogyasztása után.

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B, C, E és A vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsökben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kálciumot és magnéziumot találunk. Jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra, kiváló bőrápoló szer.  Bár kalóriatartalma meglehetősen magas, a benne lévő zsírok az egészséges fajtához tartoznak.
Az avokádó legnagyobb előnye, hogy rendkívül egészséges növényi zsírforrás. Az avokádó tömegének 20-30%-a zsír, méghozzá nagyon egészséges zsír. A szervezetnek napi szinten szüksége van zsírra, mert energiája 30%-át zsírokból kell nyerje.

Macro shot of avocado isolated on white background Free Photo

Amikor zsírt eszel, akkor az agyad kap egy jelzést, hogy kapcsolja ki az éhségérzetet. A zsír létfontosságú minden sejt számára a szervezetben. Az egészséges zsír fogyasztása széppé varázsolja a bőröd, segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását, serkenti az immunrendszered működését és jó hatással van az idegrendszeredre is. E-vitamin tartalma miatt a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga.

Fogyasztása: Az éretlen gyümölcs kőkemény. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, szoba hőmérsékleten két három nap alatt megérik, megpuhul. Az avokádót általában nyersen fogyasszák, megfőzve nem jó ízű és elveszíti vitamin tartalmát. Legegyszerűbb ha felszeleteljük sózzuk, borssalzzuk és pirítós kenyérre tesszük.

Az avokádót használhatjuk nyers pudingok és édességek bázisának is. Ha banánnal le turmixoljuk, kakaót és mézet adunk hozzá, egészséges pudingot készíthetünk.

Kedvelt ételek:
– Avokádókrém
– Tonhalas Avokádó
– avokádós csokoládéhab