A dió és a magnézium

A magnézium a szervezet számára létfontosságú anyag, megfelelő szintjének fenntartásában fontos szerepet játszanak étkezési szokásaink.

A magnézium elengedhetetlen szív, az izomzat, az idegrendszer megfelelő működéséhez, azanyagcserefolyamatokhoz, a csontfejlődéshez. Érdemei hosszan sorolhatók: egyebek mellett oldja a stresszt és az izomgörcsöket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a fizikai teljesítőképességet, segíthet fejfájósoknak és csillapíthatja a premenstruális szindróma tüneteit.

Egy maréknyi dió bőven fedezi szervezetünk számára a napi szükséges mennyiséget, amit gyerekek is nyugodtan ehetnek édesség helyett. A benne található sok omega-3 zsírsav az ő agyi fejlődésüknek is nagyon jót tesz.

Vitaminban gazdag!
A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban! Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

Gazdag omega-3-zsírsavakban! A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.

Walnut close up

 

Népi gyógyászatban a dió:
– Javasolják szellemi gyengeség ellen is ajánlják. Kiváló a szívre és az észre – mondják. Javasolják még vérszegénységre, sápadtságra is.

– Ha valakinek erősödésre, hízásra van szüksége, a dióbél-fogyasztás igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű.

– A cukorbetegeknek is javasolják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony, emellett a létfontosságú aminosavak és olajok nagyobb részét tartalmazza, és igen tápláló. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

– A dióbél egészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban.

– A dió csökkenti a vérnyomást, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak.

– Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt.

– Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.

– Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamint lázcsillapító hatást is.