Nudli (Glutén, burgonya, tej, cukor, tojásmentes)

Hozzávalók:
120 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék
30 g kristályos eritrit
1 g himalaya só
2 db M-es tojás (Tojás helyett: 2 ek utifűmaghéj, 6 ek hidegvíz)
10 g frissen facsart citromlé
20 g folyékony kókuszolaj
30 g víz
+ 10 g Szafi Reform kenyér és péksütemény lisztkeverék lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz

Tészta elkészítése:
A lisztkeverék kivételével keverjünk el mindent jó alaposan, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és gyúrjuk össze. Pihentessük az így kapott tésztát 10 percig.

Addig készítsünk elő 2 liter vizet és rakjunk bele 1 kk. sót (ez lesz a főzővíz).Ha letelt a pihentetési idő, lisztes felületen gyúrjuk át a tésztát és osszuk 3 egyenlő súlyú darabra.
Sodorjunk mindháromból 40 cm hosszú rudat.
Vágjunk a rudakból 1 cm- es darabokat, majd lisztes felületen görgessük át a tenyerünk alatt (csak kevés lisztet használjunk, épp annyit, hogy könnyen tudjuk formázni a tésztát).
Forraljuk fel a vizet.
Rakjuk bele a nudlikat, forraljuk fel újból, majd vegyük le a hőfokot alacsonyra (csak gyöngyözzön a víz) és ettől számítva 4 percig főzzük.
Néhányszor keverjük át, hogy mindegyik megfőjön.
Ha megfőtt szűrjük le a nudlikat, majd öntsük hideg vízbe.
Ezután forgassuk meg darált mákban, majd por eritrittel megszórva tálaljuk.
Vagy a szokásos módon kükuszolajon piriítsunk meg gluténmentes morzsát, majd ha kicsit kihűlt édesítsük eritrittel, majd ebben forgassuk meg. Lekvárral tálaljuk.

Tojásmentes változat: A tojás helyettesítésére 2 ek utifűmaghéjjat 6 ek hidegvízzel keverük össze, majd 3 perc pihentetés után adjuk a tészta hozzávalóihoz. A tésztából csippentsünk le apró darabokat, és gyors mozdulatokkal a tenyerünkben sodorjuk meg.

 

Súlya mák nélkül: 420 g
Beltartalmi értékei 100 grammban mák nélkül:
Energia: 180 kcal (rosttal)
Fehérje: 6 g
Zsír: 8,4 g
Szénhidrát: 15 g

 

Forrás: Szafi